Halloween pe rit nou

Deja avem un calendar al temelor de trăire publică. Unele emoții ard, altele sunt mai printre dinți, așa. În octombrie am avut Colectiv, ca în ultimii patru ani și în urmatorii douăzeci. Zilele astea avem Halloween, contestat de tradiționaliști în cel mai pensionăresc mod cu putință. Da, am văzut oameni sub 40 de ani care se plâng că Halloween e sărbătoare păgână, că promovarea diavolului, că fantome, ca americanizare, you name it. Că de ce îi lăsăm pe copii să facă asta.

Iată și cei 50 de bani ai mei: lumea se schimbă (pentru unii e o noutate și o spaimă). Suntem conectați la curentele culturale ale vestului. Copii, cu atât mai mult. Așa cum și noi eram conectați mai mult decât părinții noștri. Copii se distrează cu prietenii lor. Râd de moarte, de monștri, de frică. Transformă sperietura în ceva frivol. Ies din casă, se maschează.

Poate că ăsta e cel mai important lucru: sperietura nu mai e monopolul unor culte religioase ci devine parte din cultura pop. Lăsați-i pe copii să ia dracul în râs. E mai sănătos. Și dacă vă bat la ușă cu trick or treat, deși stați în Pantelimon, deschideți-le. S-ar putea să observați că fac asta din plăcere, nu pentru bani, așa cum din păcate o fac mulți din colindătorii de Crăciun în numele tradiției strămoșești.

În rest, pe calendar urmează trăirile de alegeri, apoi trăirile de sărbători, apoi ce-o mai fi.

Hai mai bine să aprofundăm o limbă străină, să mai facem un super proiect DIY (Pământul văzut din spațiu), să mai bem un vin bun, cu ochii pe o vizualizare a metodelor de manipulare prin vorbe.

halloween-la-romani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *