Limba germană: cum să înveți Der, Die, Das

Ca să vorbești corect gramatical limba germană este esențial să știi genurile substantivelor: der, die, das. Ceea ce nu este ușor, pentru că genurile în limba germană nu prea au legătură cu cele din română. Un exemplu: Das Mädchen (genul neutru) înseamnă… fata. Și asta nu e tot.

Ca sa faci alte conjugări într-o propoziție obișnuită trebuie să știi genul cuvântului respectiv. O fată mică se traduce prin ein kleines Mädchen. Dar O serenadă mică este Eine kleine Nachtmusik, pentru că Nachtmusik este die Nachtmusik. Nu intru în mai multe detalii gramaticale, dar ideea este că trebuie să știi pe de rost dacă un substantiv este cu der, die, sau das. De aici pornești în construirea întregii propoziții. Știu, germana nu e ușoară.

Există câteva reguli care te ajută să intuiești genul unor categorii de substantive. Totuși, în cele mai multe cazuri va trebui să înveți cuvântul cu tot cu articolul lui.

Exersează Der, Die, Das pe propriul tău vocabular

Pentru a te ajuta puțin la rezolvarea acestei probleme am construit un site de învățare a articolului de gen pentru substantivele limbii germane. Aplicația este disponibilă la derdiewhat.com. Deocamdată este funcțională doar pentru germană-engleză. În măsura în care reușesc să îmi fac timp, va deveni funcțională și pentru germană-română.

DerDieWhat.com se bazează pe teste rapide de câte 5 cuvinte din fondul de bază al limbii germane. Pe măsură ce elevul parcurge un test, cuvintele respective sunt salvate în contul propriu. Astfel elevul își construiește un dicționar personal la care poate reveni oricând pentru a-și fixa cunoștințele.

Odată ce și-a creat un vocabular propriu, elevul poate alege să exerseze doar pe acele cuvinte la care a greșit mai des – deci pe care le-a învățat mai greu. De asemenea, elevul poate adăuga oricînd noi cuvinte la vocabular, alese aleatoriu dintre cele mai des folosite 3000 de substsantive germane.

Un elev ar trebui să exerseze de câteva ori pe săptămână pentru a-și fixa cuvintele în memorie. Ar putea fi primul pas pentru a ajunge să vorbești ca acești poligloți care s-au întâlnit într-o zi pe stradă.

Cum sa inveti der die das

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *