Eram cu ceva treabă prin Cambridge și aveam un weekend liber, așa că am căutat niște bilete ieftine de avion. Am găsit la Ryanair, 70 de lire dus-întors. Așa am ajuns să fac un city break la Goteborg.
Este al doilea oraș ca mărime din Suedia, o țară în care nu mai fusesem niciodată. Suficient ca să merite deplasarea. Ikea, Volvo, Abba, iarnă, salarii mari, impozite mari, socialism luminat capitalist, cam asta e tot ce știam despre Suedia până acum.
După un zbor de o oră și jumătate am aterizat în ploaie la Goteborg. Sau Gothenburg, depinde unde te uiți. Nu te speria cand vezi numele ăsta scris pe biletul de avion, nu ai greșit destinația. Este o variantă internațională/germanică a numelui și este des folosită.
Cum să te deplasezi prin Goteborg
Dacă nu e “prea iarnă” când vizitezi orașul, îți recomand bicicleta. Există o rețea foarte bine dezvoltată de puncte de închiriere, de unde poți lua o bicicletă pe care o lași apoi în orice alt punct. Așa am făcut și în Viena și mi-a parut bine. Ajuns în Goteborg, caută Styr & Stall pe Google Maps. Găsești cel mai apropiat punct și plătești acolo cu cardul. Un abonament pe trei zile costă echivalentul a 2.33 euro. Prima jumatate de oră e gratis de fiecare dată când ridici o bicicletă. Chilipir.

Dacă e prea frig/zăpadă, folosește tramvaiul. E cel mai dezvoltat mijloc de transport în comun din oraș. Vine des, e cald și relativ comod. Instalează-ți aplicatia Västtrafik To Go și poți cumpăra prin ea abonament pentru o zi (aprox. 9 euro) sau pentru trei zile (aprox 18 euro). Tot cu aplicația îți validezi urcarea în mijloacele de transport. Ca fapt divers, citisem undeva ca în Suedia poți plăti cu cardul oriunde. Așa că la prima călătorie cu autobuzul am vrut să plătesc tot așa. Soferul mi-a spus că nu are terminal pentru card bancar, dar mi-a făcut semn să urc fără bilet. Tack! (Mulțumesc)
Arhipelagul

Pe mare, în apropiere de Goteborg, există două arhipelaguri formate din zeci de insulițe. Cele mai mari sunt locuite si pot fi vizitate cu vaporașe de linie, care au curse regulate. Vestea bună e că abonamentul la Västtrafik e valabil și pe aceste vaporașe. Și așa am ajuns pe Vrångö, una din insulele principale din arhipelagul de sud, aflat mai aproape de oraș.

Vara, goteburgenii merg pe insulițe și fac baie la cele câteva plaje din zonă. Încălzirea globală le convine de minune. Dar eu am ajuns acolo în octombrie, așa că am făcut turul insulei cu piciorul. A durat cam două ore, după care am mâncat la singurul bistro de pe Vrångö, aflat chiar lângă debarcader.
Muzeul Volvo

Dacă îți plac mașinile îți place și Volvo. Cândva principalul produs de export al zonei, Volvo are și un muzeu fain de tot, aflat chiar în incinta fabricii. Merită o vizită. Atenție, e destul de departe de centru, cam la 12 km. Folosește Google Maps pentru a găsi combinația potrivită de autobuze/tramvaie care te duc acolo.
Unde am mâncat bine în Goteborg
Recomand Stora Saluhallen, un food market uriaș, o hală cu multe restaurante și delicatese la botul calului. Am mâncat gulaș si bere.

Alte impresii
Suedezii sunt frumoși, înalți, politicoși fără să exagereze (cum mai fac englezii uneori).
Orașul nu excelează prin modernism, este un centru industrial bogat, relativ liniștit, cu bulevarde frumoase și clădiri vechi, unele impozante.
Sunt și acolo mulți imigranți, se pare că le place să se adune în grupuri de 5-6 spre seară în mall-ul uriaș din centru, Nordstan.
O bere în oraș costă de la (echivalentul a) 5 euro în sus, dar urcă lejer spre 10.
Moneda oficială în Suedia este în continuare coroana. Deși sunt membri ai UE, nu au adoptat Euro. Dar evident le merge bine.

Vezi și City break la Amsterdam