COVID în România: ce ne spun statisticile

Am luat statistici COVID brute din sursele oficiale și am făcut pagina asta.

Vreau să scot în evidență trendul, mai mult decât datele exacte ale momentului. Probabil că stam prost, dar mai mult vreau să știu încotro mergem. Și dincolo de gramada de informatii, incerc sa scot în evidență datele relevante, cu cea mai mare probabilitate de a fi reale.

În momentul de față cred că cea mai relevantă cifră este a internaților la ATI, urmată de cea a deceselor. Le-am pus împreună în primul grafic, tot acolo am explicat de ce le-am ales.

Al doilea grafic arată numărul testelor și pe cel al cazurilor noi zilnice. Se observă imediat că numărul testelor fluctuează de la o săptămînă la alta. Motiv pentru care am calculat procentul cazurilor COVID pozitive din fiecare zi. O altă inconsistență: în zilele de duminică și luni se fac mai puține teste, dar cazurile noi nu scad proporțional. Anomalia de weekend afecteaza curba graficului. Sâmbătă, duminică și luni se fac mai puține teste dar iese un procent mult mai mare de cazuri pozitive. Așa că am pus și un grafic fără zilele cu anomalii.

Este bine că avem cifre Covid 19 publicate zilnic. Este bine că exista o oarecare transparență. Există și sceptici care spun că datele sunt manipulate. Posibil. Până una alta, avem niște cifre, merită să le analizăm.

Detalii așadar pe ideibune.ro/trends. Proiect în lucru.

Sursa cifrelor: graphs.ro, datelazi.ro, StiriOficiale.ro, mai.gov.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *