Trei zile într-un city break la Amsterdam

Am fost la într-un city break la Amsterdam la sfârșit de săptămână. Câteva cuvinte despre ce am făcut, cum a fost și ce recomand. city break la amsterdam

Despre Red Light District

Stravechiul cartier al prostituatelor are în centru o biserică la fel de veche. Se numește Old Church… A crescut împreună cu cartierul și i-a încurajat moravurile ușoare. De ce? Pentru că făcea bani buni din asta. Marinarii veneau în port, vizitau fetele, apoi se spovedeau pentru iertarea păcatelor și cotizau vizavi, la biserică. Cotizația avea rolul să le asigure protecția divină la următoarea cursă, pentru că pe vremea aia orice marinar avea 50% sanse de a muri pe mare. Win-win-win pentru toate părțile implicate.

Revenind la cartierul roșu. Seara e puhoi de lume prin cartier. Fetele au peste 10 clienți pe zi (sursa). Atenție: Dacă felinarul e mov, fetele sunt de fapt băieți. Indiferent ce sunt, nu e voie să le faci poze din stradă, riști să iasă și să îți spargă camera foto/telefonul.

Despre marijuana

Se găsește la cafenelele unde scrie Coffee Shop. Ca să fii sigur că acolo găsești ceea ce îți dorești, caută stickerul ăsta pe geam:

CoffeeShop-Amsterdam

Cea mai renumită (comercială/turistică) rețea de coffee shop-uri se numește Bulldog. Recepționerul de la hotel mi-a zis că au marfă OK. Un pachet cu 4 tigări, pe care scrie Reefers, costă 16 euro 4. Nu am gustat cookies sau alte variante.

Muzee

Dacă mergi într-un city break la Amsterdam nu poți să ratezi  Muzeul Van Gogh. Pe lângă tablourile ridicol de celebre pe care le vezi de aproape, afli multe lucruri interesante despre viața lui, despre felul în care a ajuns să picteze așa sau despre episodul în care și-a tăiat urechea (după o ceartă cu Paul Gaugain).

Am fost și la Rijksmuseum. Enorm de multe picturi “de patrimoniu global”. Atât de multe încât deja trecusem de faza de admirație față de artă și analizam felul în care trăiau și gândeau oamenii acum două, trei, patru sute de ani.

Dacă stai mai mult în Amsterdam, găsești  o listă utilă și completă de muzee pe Tripadvisor.

Ce mai recomand pentru un city break la Amsterdam

  • Free Walking Tours. Niște studenți localnici care te plimbă prin centrul vechi și îți povestesc o grămadă despre cultura și beneficiile inclusiv financiare ale toleranței, fie ea sexuală sau religioasă, despre cultul bicicletelor, despre istoria locului, despre regalitate, marijuana și canale.
  • Iarbă. E ilegal în Olanda, însă consumul este tolerat. Localnicii recomandă discreție.
  • Plimbarea prin Red Light District.
  • Am mâncat foarte bine la Albert Cuyp Markt, o stradă pietonală transformată în piață. Pește proaspăt prăjit și sandwichuri cu humus, feta, avocado, măsline și mirodenii. Se găsește aici, este la 10 minute de mers pe jos de muzeul Van Gogh.

Cum ajungi la și de la aeroportul Schiphol

Cu autobuzul numărul 197. Costă 5 euro de persoană și vine din 15 in 15 minute – ziua, la intervale mai lungi noaptea. Să mai zic că toți șoferii știu engleza  foarte bine? De fapt toata lumea știe engleza în Amsterdam.

Ai mare grija la bicicliști. Au prioritate față de pietoni, chiar și pe zebră, și merg foarte repede.

Șă mai spun că mi-a plăcut cum se distrează amsterdamezii vineri seara: se adună câte 20 într-o barcă unde stau în picioare cot la cot, pun muzică (nu foarte tare) și se plimbă pe canale, cu vinul sau berea în mână, râzând non stop. O experiență foarte diferită de plimbarea prin Deltă la 5 dimineața, dar faină totuși.

city break la Amsterdam

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *