Cumpărarea unei biciclete second-hand poate fi o idee bună pentru un upgrade accesibil. Vine primăvara și e momentul să te gândești dacă rămâi la bicla pe care o ții pe balcon de 5 ani, sau treci la ceva mai bun. Mulți bikeri care vor să facă un upgrade scot pe piață biciclete relativ performante, la prețuri accesibile. Dar, ca la orice achiziție SH, trebuie să fii atent la câteva lucruri, ca să nu iei țeapă.
La ce să fii atent când te uiți după biciclete second-hand:
- De unde le cumperi? Variantele de tip OLX nu sunt recomandate. Acolo merg hoții de biciclete. Nu vrei să cumperi o biclă furată, din mai multe motive. În primul rând, ai putea avea probleme dacă cineva o recunoaște prin oraș. În al doilea rând, încurajezi furtul și strici piața vendorilor onești, care se luptă să ofere service decent, să vândă cele mai noi produse și să facă business. Da, profitul cinstit ne ajută pe toți, chiar dacă azi îl obține vecinul. Aici este un articol detaliat despre piața furăciunilor. Cum recunoști un anunț dubios? Uite și o analiză a diverselor anunțuri de vânzare care miros de la o poștă a hoție. Așadar, unde e mai bine să cauți biciclete second-hand? Ai șanse mai mari să găsești vânzători onești în comunități online de bicicliști. Acestea sunt fie independente, fie afiliate unor magazine importante de biciclete. Acolo poți găsi bazaruri cum ar fi cele de la Dirtbike.ro sau Playbike.ro (oameni foarte ok).
- Ce vrei să faci cu bicicleta? Vei merge cu ea mai mult prin oraș sau vei face ture de munte? Vor fi plimbări pe macadam sau vei intra pe trasee mai tehnice? Alege cu atenție modelul bicicletei, e păcat să îți pară rău mai târziu. Nici varianta cu “îmi iau mountain bike că merge oriunde” nu e cea mai bună. O biclă de oraș e o adevărată binefacere… în oraș.
- Ce buget ai? E bine să știi de la început care e limita. Și chiar să îți setezi o sumă maximă, pentru că este posibil să nu ai nevoie de o bicicletă de 2000 de euro. Estimativ , o bicicletă nouă decentă pornește de la aproximativ 2500 RON. Deci poți găsi una bună la mâna a doua, pentru aceiași bani. Atenție, sunt sume orientative, iar “decent” poate însemna altceva pentru fiecare persoană. În acest caz vorbim de un mountain bike pentru un biciclist experimentat cu o condiție fizică medie, care merge ocazional pe trasee de munte nu foarte grele.
- Ai un prieten care se pricepe? Ține-l aproape, bate-l la cap, întreabă-l orice, arată-i fiecare model care te tentează. Sfaturile lui vor fi extrem de valoroase. Dacă ai doi prieteni pricepuți, cu atât mai bine. Pare banal, dar e important să ceri părerea unor experți binevotori.
- Ce mărime cauți? Sunt tot felul de biciclete second-hand pe piață, e important să alegi un cadru potrivit cu dimensiunile tale. Aici am găsit un ghid foarte explicit pentru dimensiuni de biciclete. Cât despre mărimea roților, 26 inci este minimul pentru un adult, (oferă manevrabilitate maximă), în timp ce, la extrema cealaltă, roțile de 29 inci sunt mai potrivite pentru distanțe și viteze mai mari.
Ai găsit o bicicletă la un preț bun. Verific-o după următorul…
Checklist:
Îți place bicicleta și ai bifat toate punctele din checklist ? Fă un act de vânzare cumpărare, chiar și de mână, în care incluzi datele personale ale vânzătorului, suma și data cumpărării. Păstrează numărul lui (ei) de telefon.
După achiziție: mergi la un service și fă o revizie. Chiar dacă asta înseamnă doar o ungere a lanțului și o re-echilibrare a roților.
Bucură-te de noua ta bicicletă.
