Tendinte COVID-19 in Romania

Pacienti la ATI:

Decese:

Numarul de pacienti la ATI si numarul deceselor par sa ne arate cel mai realist evolutia bolii in tara noastra. Iata de ce:

Numarul de cazuri anuntat zilnic este in cel mai bun caz o estimare. Multi oameni nu se testeaza cand au simptome. Numarul zilnic al testelor este relativ mic fata de alte tari. In weekend se fac si mai putine teste.

Deci nu putem spune precis ca, din 20 milioane de romani, n oameni au Covid-19.

Pe de alta parte, majoritatea cazurilor grave ajung in spital. Cine este intubat si pozitiv, foarte probabil are Covid. De asemenea, cine a murit la ATI, intubat si pozitiv, foarte probabil a avut Covid.

Procent pozitiv din total teste:

Teste efectuate:

Cazuri noi:

In weekenduri (varfurile din grafic) se raporteaza de 3-4 ori mai putine teste. Totusi numarul rezultatelor pozitive nu scade proportional. Pare sa fie o metodologie de raportare diferita in weekend. Cu siguranta este o anomalie pentru grafic.

O alta sursa de incertitudine: multi romani cu Covid-19 nu ajung sa se testeze. Prefera sa duca boala pe picioare, sau sunt asimptomatici, sau cred ca e o raceala.

De aceea relevant pare sa fie procentul de teste pozitive din zilele lucratoare, mai mult decat cifrele absolute.

Acelasi grafic, dar fara zilele de duminica, luni si marti, cand apare o anomalie in colectarea/raportarea datelor de weekend. Trendul este mai usor de vazut astfel.

Teste la cerere
vs.
teste pentru definitia de caz

Din iunie 2020 cifrele oficiale fac diferenta intre testele la cerere (ale turistilor de exemplu) si cele pentru definitia de caz (este raceala sau COVID?).

Se observa o crestere usoara in vara (Grecia cerea dovada Covid-free) si o crestere mai puternica din toamna.

Adica atunci cand valul doi a lovit puternic.

Distributia cazurilor
pe grupe de varsta

La inceput grupa de varsta peste 80 de ani nu a fost deloc afectata.

Dar din luna mai 2020 segmentele s-au echilibrat. Cei mai afectati sunt romanii intre 30 si 60 de ani.

Este posibil sa fie si mai multi pozitivi in grupa 10-30 de ani, dar care nu s-au testat pentru ca a parut o raceala usoara sau sunt asimptomatici.